Spotify – musiktjeneste

Spotify er en musiktjeneste, der er populær i hele verden, og som har taget verden med storm, siden platformen blev lanceret tilbage i 2008.

Det er de færreste musiktjenester, der kan prale af så blomstrende og fremstormende en historie som Spotify. Musiktjenesten blev sat i verden i 2008, efter selskabet blev startet to år tidligere.

Allerede et år efter, at Spotify blev lanceret, blev det en del af det engelske marked.

På det engelske marked var det i en periode muligt at lytte til gratis musik, forudsat at brugerne var villige til at lytte til reklamer. I januar 2012 sluttede musiktjenesten med at give gratis prøveperioder.

I Danmark var det også muligt at få samme tilbud – lyt til musik gratis, men der vil være reklamer efter hvert femte nummer, som var det mest almindelige på det tidspunkt. Det viste sig at være en god måde at rekruttere unge på, og der var også et hav af unge lyttere, som delte deres playlister på sociale medier som Facebook.

samsung smartphone med spotify app aktiv

Udvidelsen i USA med gode reklamestunts

I 2016 lancerede Spotify en masse succesfulde reklamekampagner, som tiltrak et hav af nye kunder. Det var særligt i USA, der blev hængt plakater op med spørgsmål. Forinden havde der været en masse kontroverser om, at data var blevet indsamlet og misbrugt. Det vendte Spotify så på hovedet og valgte at lave noget sjovt ud af den data, de havde. Rundt omkring i USA var der en masse plakater, hvor der blandt andet stod følgende: ”Dear person who made a playlist called: ‘One Night Stand With Jeb Bush Like He’s a Bond Girl in a European Casino.’ We have so many questions”; “To the 1,235 guys who loved the “Girls Night” playlist this year, We love you” og “Dear person who played ‘Sorry’ 42 times on Valentine’s Day, What did you do?”.

Marketingsstuntet var en god måde at rekruttere nye brugere på, som kom til fra hele USA. Det efterfølgende år annoncerede Spotify flere store ekspansionistiske planer ved blandt andet at tage til New York og få kontor i 4 World Trade Center. Der blev tilføjet 1000 nye jobs foruden de i forvejen 832, der var i landet på den anden side af Atlanterhavet.

Spotify ekspanderer og udvider hele tiden og annoncerede i slutningen af 2018, at de tog til MENA-regionen for at gøre sig store på det arabiske marked. Samtidig støttede de også fremkomsten af bogstaver fra højre til venstre.

Spotify er altså en musiktjeneste, hvis formål konstant er at udvikle sig og blive større og større.

Så mange abonnenter har Spotify

Spotify blev i april 2019 den første musiktjeneste nogensinde til at få 100 millioner betalte brugere. Til sammenligning har Apple Music ”kun” 50 millioner abonnenter. Hvis vi regner deres gratis brugere med, havde Spotify i alt 217 millioner aktive brugere tilbage i slutningen af april 2019. På årlig basis kommer der en tilstrømning på 32 % nye brugere.

I Indien kom der to millioner nye brugere fra februar 2019 til slutningen af april. Forklaringen skal findes i, at Spotify åbnede deres indiske Spotify-musiktjeneste tilbage i februar i år.

Det eneste punkt, hvor Apple var foran Spotify tilbage i ultimo april i år, var på det amerikanske marked. Her havde Apple Music 28 millioner abonnenter, mens Spotify havde 26 millioner.

Vil udvide med bedre podcast-muligheder

Spotifys intention er som altid at vokse. Et af de punkter, hvor selskabet lægger et stort fokus for tiden, er podcasts. Det er deres mål og ambition, at de vil udvikle en bedre reklamemodel for podcasts, således at de kan nå ud til flere folk med podcast-muligheder. Det betyder, at hvis du laver podcasts, vil det i fremtiden blive nemmere at nå ud til folk med Spotify.

Men selvom Spotify er en virksomhed, der vokser, er der ikke helt styr på økonomien. Selskabet tabte nemlig penge for en milliard kroner, fra januar til marts i 2019s første kvartal.

Lydbøger på Spotify

Spotify er ikke en decideret tjeneste for lydbøger, som du eksempelvis kan finde på eReolen, Saxo og Audible. Det er dog til at finde lydbøger på Spotify, hvis man leder lidt. Se et eksempel nedenfor som er velegnet hvis man en dag er blevet for træt til at læse historie for børnene. Du kan i øvrigt finde mange flere lydbøger på lydbogormen.dk.

Hvor meget koster et abonnement hos Spotify?

Et abonnement hos Spotify koster 99 kroner på månedlig basis. Hvis du er en familie på fem (eller gruppe på fem), kan du få Spotify for 149 kroner om måneden. Det betyder en pris på 29,8 kroner pr. person.

Hvis du er studerende og er indskrevet på et universitet, kan du få Spotify for 49 kroner om måneden.

Det er også muligt at få et Spotify-abonnement gratis, men så har du ikke særlig mange muligheder. Du kan ikke høre musikken, uden at der ofte kommer reklamer. Du kan ikke bare lige skifte sang, som du vil. Du kan heller ikke høre musik, når du er offline. Du kan ikke spille hvilken som helst sang – der er begrænsninger på, hvad du kan høre og hvornår. Lyden er ikke lige så god som på et af de tre abonnementer, og så kan du selvfølgelig heller ikke høre musikken på flere platforme. Det er dog kun muligt, når du har et abonnement til familien.

Så god er lydkvaliteten hos Spotify

Spotifys bitrate ligger på 320 kilobit i sekundet, mens du kan få 128 kilobit i sekundet på deres gratis applikation.
Hvis du sammenligner med Apples musiktjeneste, mener de fleste eksperter imidlertid, at Apple er et halvt til et helt niveau over Spotifys lydkvalitet.

Derfor er Spotify så god en musiktjeneste

Der er mange medier, der mener, at Spotify er den bedste musiktjeneste i verden. Det har de mange grunde til.

Der er særligt én grund til, at Spotify er bedst, og hvor det er tydeligt, at tjenesten skiller sig ud. Den har nemlig den mest konsekvente og kontinuerlige iOS-, Android-, Mac- og Windows-oplevelse. Det står i slående kontrast til nogle af de oplevelser, du kan have, hvis du har Apple Music på Android, eller hvis du har Tidal på Windows.

Musikkataloget og gode anbefalingsmuligheder

Ser man bort fra det faktum, at app-oplevelsen er den samme, hvor end du bruger Spotify, har de også et stort musikkatalog på 35 millioner forskellige musiknumre. Noget, som Spotify også er kendt for, er, at det er en musiktjeneste, der er eminent til at komme med gode anbefalinger. Det betyder, at hvis du er i gang med at lære en ny musikgenre at kende, kan du få gode anbefalinger. Hvis du lige er begyndt at lytte til reggaeton, og du gerne vil vide mere om genren, kan Spotify vurdere, hvad der er din smag ud fra de sange, du selv ligger og hører. Der er flere, der mener, at Spotifys evner til at anbefale sange er på det højeste niveau af alle musiktjenester.

Playlister til ethvert formål – koncentration eller træning

Da Spotify var den første store streamingtjeneste som brød igennem, er det også den med langt de fleste spillelister som enkeltpersoner og fx. radiostationer har stillet til rådighed for alle brugere. Jeg har selv en række playlister som andre vedligeholder, som jeg benytter hvis jeg skal læse eller arbejde koncentreret. De indeholder numre uden for mange vokaler og med simple beats som ikke distraherer. Jeg benytter også i vidt omfang færdige playlister til når jeg træner hvor der er nogen som har fundet en lang række musiknumre med masser af tunge beats og rigelig bas. Det giver en god energi, hvis man ikke er helt i humør til en tur på spinning cyklen eller træningsbænken. Du kan i øvrigt finde tips til træning og musik på hjemmesiden kondition.dk.

Kan bruges offline

Det er ikke alle musiktjenester, der kan bruges offline, men det kan Spotify. Det er godt i situationer, hvor du ikke vil forstyrres, eller hvis du sidder i en flyver. Spotify kan også anvendes på flere højtalere, hvilket i manges tilfælde giver en bedre musikoplevelse. Desværre er det ikke muligt at bruge Spotify i hifi-højtalere. Appen kan opføre sig dårligt, hvis ikke du har en god internetforbindelse.

Kontroverserne med Taylor Swift

Taylor Swift var ikke glad for, at hendes musik blev streamet gratis. Hun var sur over, at hendes sange kunne blive spillet gratis. Det gjorde, at hun følte, at der var en risiko for, at hendes sange kunne blive delt på ulovlig vis. Hun udtalte til Wall Street Journal, at det at dele sangfiler gjorde, at der kom langt færre indtægter og færre solgte albums. Hendes mening var, at musik ikke skulle være gratis. Det skete tilbage i november 2014. Først næsten tre år senere vendte hun tilbage på Spotify – i juni 2017. Paradoksalt nok vendte hun tilbage på Spotify på samme dag, som Katy Perry udgav sit nye album Witness. Swift og Perry har haft mange kontroverser med hinanden gennem tiden.

Spotifys fordele og ulemper

Vi vil nu komme ind på, hvad vi mener der er Spotifys styrker og svagheder. Det skal pointeres, at der primært er fordele ved at vælge Spotify, men vi vil også komme ind på de enkelte svagheder, der er.

Styrker ved Spotify:

  • Stort musikkatalog. Du kan høre op til 35 millioner sange, hvilket gør Spotify til en af de musiktjenester med flest sange i verden.
  • Fungerer super på alle platforme. Hvor andre musiktjenester har visse defekter på andre platforme er Spotify konsekvent over hele linjen uden slinger i valsen. Det spiller, hvad end du bruger Spotify på Apple-telefon, Android, computeren eller andre steder.
  • Flere gode abonnementsmuligheder. Du kan få gode abonnementer til gode priser.
  • Anbefalefunktion i topklasse. Der er mange gode muligheder for at blive klogere på ny musik, du kan høre. Det er godt for dig, der gerne vil blive klogere på, hvad for noget musik du skal høre, hvis du er ved at lære en ny genre at kende.
  • Den største musiktjeneste i verden. Hvis du er den musiktjeneste i verden, der har flest både betalte og ikke-betalte abonnenter, må du gøre et eller andet rigtigt. Og det gør Spotify i den grad. Med flere end 217 millioner aktive brugere behøver man vist ikke at sige særlig meget mere. De har alle sammen talt ved at vælge Spotify.
  • Kan bruges offline. Hvis du betaler for dit Spotify, kan du høre dine sange, når du er offline. Det er smart og praktisk i flere situationer.

Svagheder ved Spotify:

  • Lydkvaliteten er ikke dårlig, men den kunne godt være bedre, hvis man sammenligner med Apple. Er du en af de, der ikke betaler, er lydkvaliteten automatisk dårligere end for de, der betaler.

Enkelte problemer uden internet. Hvis ikke du har den bedste dækning, er der mange, der har oplevet, at der kan være visse problemer med at høre musik på farten. Det er ikke alle, der har oplevet det, men det er sket for nogle.

1 comments on “Spotify – musiktjeneste

  1. Pingback: Musiktjenesten Deezer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre interessante artikler

Modtag gratis nyhedsbrev

Konkurrencer, produktnyheder og de nyeste anmeldelser
* = Obligatorisk felt