Soundcloud
Vi guider dig igennem Soundcloud, som er den bedste musikplatform til dig, der gerne vil lære morgendagens artister at kende.
Når det kommer til en musikplatform, der introducerer dig for de største musiktalenter, er det Soundcloud, du skal bruge. Det er stedet, hvor flere store kunstnere som Travis Scott har brugt meget tid på at promovere sig selv. Faktisk har store musiktjenester som Apple Music brokket sig over, at Houston-rapperen har lanceret noget af sin musik på Soundcloud, før det blev udgivet på iTunes.
Der er flere store kunstnere, som er blevet store takket være Soundcloud.
Det kan du finde på Soundcloud
Soundcloud er et fantastisk sted at lytte til podcasts og selvfølgelig masser af musik. Der er mange musikhipstere, der bruger Soundcloud til at sondere det musikalske terræn. Der er et hav af kunstnere, som deler deres musik. Der er mange, der deler deres musikalske drømme.
En god ting ved Soundcloud er, at du kan se, hvad de etablerede stjerner synes om. Du kan se, hvad de synes om, og hvad de deler på deres profil. Det er en god måde for dem at udvise støtte til nogle af de mindre kunstnere, som går med musikdrømme.
Podcasts
Der er mange medier, der bruger Soundcloud som stedet, hvor du kan høre podcasts. Det er nemt og billigt for distributørerne at lægge en podcast op, og på Soundcloud er der ikke nogen begrænsning for, hvor længe en lydfil kan vare.
Der er mange danske medier, der bruger Soundcloud. Som eksempel kan Medianos mange fodboldpodcasts nævnes. På den internationale front er der også These Football Times, som bruger Soundcloud regelmæssigt til at lave podcasts. Det samme kan siges om podcasts, der har med praktiske råd om forordningen at gøre lavet af e-mærket podcast. Det kan også være Magasinet Goldberg med deres pocast ”Fra dansk provins til Tel Aviv” og meget mere. Der er flere store og interessante profiler, som bruger Soundcloud – blandt andet Dansk Erhverv, DIIS – Dansk Institut for Internationale Studier LYDskrift – Filosofisk Podcast og meget mere.
Soundcloud-brugeroplevelsen på computer
Det at bruge Soundcloud er dejlig nemt som bruger. Der er ikke så mange slinger i valsen. På startsiden (Home) vil du kunne se de sange, der er anbefalet til dig. Du vil også få forslag til kunstnere, du bør følge. Så har du din stream-side, som svarer lidt til Facebooks newsfeed. På startsiden vil du se de sange, der er blevet postet for nylig. Det hele sker i kronologisk rækkefølge. Hvis du følger en, der har lavet et populært nummer, der bliver delt mange gange, kan du sikkert se det op til flere gange. Der er ikke begrænsninger for, hvor ofte en sang bliver delt, så hvis der virkelig er konsensus om, at en god sang er blevet delt, kan den fylde hele din startside.
Derudover er der også Library-delen, hvor du kan se de sange, du synes om og dine playlister.
Så har du selvfølgelig også mulighed for at poste en sang, eller du kan også dele andre sange, du synes godt om. De vil dels være på din profil og vil blive set af andre.
Du kan også se de sange, du har liket, din egen profil, og hvem du følger. Der er også en funktion, der hedder ”Who to follow,” hvor du kan få nogle fornuftige forslag til, hvem du kan følge og se musikopslag fra.
En fantastisk og populær funktion hos Soundcloud er, at du kan scrolle ned i din startside og klikke ind på top 50 sange for hver musikgenre. Det vil sige, at hvis du er interesseret i at vide, hvilken sang der er mest populær inden for deep house-genren, klikker du på ”Deep house top 50” og læner dig tilbage og lytter til de sange, du vil høre.
Soundcloud-brugeroplevelsen på app’en
På mobilen starter du med at komme ind på startsiden. Her vil du få forslag til sange, du måske vil kunne lide ifølge Soundcloud og meget andet. Ligesom på computeren er der også top 50-listen over de forskellige genrer som Dance % EDM, Dancehall, Deep House, Country og meget mere.
Der er selvfølgelig også stream-delen, hvor du kan høre alle sange af de personer, du følger. Det er her, du kan udforske al den musik, du finder interessant og relevant ud fra de profiler, du følger.
Så har du søgefunktionen, hvor du kan søge på de navne, du vil følge. Søgefunktionen kan også bruges til at finde sange eller playlister.
Slutteligt har du dit eget library, hvor du kan høre din egen playliste eller alle de sange, du har markeret med et hjerte. Et hjerte på Soundcloud er det samme som et like på Facebook. Forskellen er bare, at du på Soundcloud får vist, hvad du synes om. Det vil være en del af din offentlige profil, hvad du liker.
Den del man kan savne er en garanti for at alle de helt store klassiske kunstnere altid er der, som man jo er vant til fra de betalte abonnementstjenester. Jeg kan dog berette at man i en snæver vending godt kan finde Barry White hvis man står over for en hyggestund og ikke har sikret sig en playliste på en af de betalte services på forhånd. Før jeg fandt ud af det var det Youtube som blev brugt, og det er ikke optimalt.
De store kunstnere, der brød igennem på Soundcloud
Vi kommer her med en liste over nogle af nutidens store kunstnere, der slog igennem takket være Soundcloud.
Travis Scott slog igennem med sit første album Owl Pharaoh, som blev storpopulært på Soundcloud. Da rapperen fra Houston gjorde det, gik der ikke længe, før han blev signet af store labels.
Post Malone blev stor, da han publicerede sit album Stoney, August 26th.
Lil Uzi Vert publicerede flere ting på Soundcloud, inden han blev stor.
Migos. Young Rich N*ggas, Versace, No Label 2 blev alle publiceret på Soundcloud. Og det var i den grad noget, der hjalp de verdenskendte Atlanta-rappere til at blive store.
Foruden ovenstående kan navne som Kodak Black, Chance The Rapper, Lil Yachty, Rich The Kid, Lil Pump, Lil Dicky med mange flere.
Derfor er Soundcloud så god en platform
Der er mange, der tror, at det at bruge Youtube er lige så smart som at bruge Soundcloud. Det er imidlertid ikke helt rigtigt. Når du bruger Soundcloud, publicerer du musikken. Du skal ikke bruge lang tid og masser af penge på at producere en musikvideo, som ikke nødvendigvis styrker dit produkt. Som artist skal du ikke bruge tid, penge og bruge for meget tid på at finde en god og kreativ vinkel til en eventuel musikvideo. Den energi og de penge kan i stedet kanaliseres i det, som skal være det første, lytteren dømmer din sang ud fra: musikkvaliteten.
En anden styrke ved Soundcloud er, at det har en stor effekt på de sociale medier. Lidt ligesom med Twitter kan ting deles hurtigt. Jo flere gange, dit nummer bliver delt på Soundcloud, jo flere hører dit nummer.
Det er muligt for fans at poste tracks på deres profiler. Det har haft stor betydning for mange fremstormende artister, at kendisser har delt de uslebne diamanters sange på større profiler med flere følgere. Bliver man først delt én gang på en stor profil, og hvis folk kan lide det, er der ingen begrænsninger for, hvor mange følgere man pludselig kan stå med. Hvis nogen reposter en af dine sange, vises sangen ikke kun på kunstnerens side, men også på Soundclouds stream, som er det samme som ens Facebook news feed.
Jo flere delinger din sang har, jo flere vil lytte til den.
Den ærgerlige Soundcloud-historie
Det at lægge et beat op på Soundcloud kan have negative konsekvenser. Der har været flere fortællinger om beats, der er blevet taget af ukendte kunstnere. Et fint eksempel er Drakes ”With you”-sang, der blev udgivet i foråret 2016 på hans album ”Views,” der blev udgivet den 29. april samme år. Problemet var bare, at sangens beat mindede enormt meget om et beat, som brugeren K.Jetz havde lavet og udgav på Soundcloud den 14. januar 2016. Hans sang hed ”Relax.” Der var nogle Soundcloud-brugere, der tydeligt kunne høre ligheden mellem ”Relax”-beatet og det, man kunne høre i ”With you.”
Selv var brugeren K.Jetz noget i chok og skrev, at han ikke vidste, hvad der foregik. Han vidste bare, at han lagde beatet op i januar, og at han ikke havde nogen ide om, hvordan beatet kunne være havnet hos Drake. Han skrev, at han ville holde fast i, at han uploadede beatet i januar, inden han talte med andre.
Selve K.Jetz’ beat er ikke særlig kendt og er kun blevet hørt under 2500 gange. Sangen har fået 22 likes og 5 reposts.
Fordele og ulemper ved Soundcloud
Vi vil komme med vores bud på fordele og ulemper ved Soundcloud.
Styrker:
- Fantastisk til at finde nye kunstnere. Du kan finde et hav af up and coming-artister og sige, at du kendte dem, inden de blev mainstream.
- Kæmpe musikunivers. Tilbage i februar 2019 kom det frem, at sang nummer 200 million var blevet uploadet på Soundcloud. Og der kommer selvfølgelig hele tiden flere. Så hvis du en dag keder dig og har internetforbindelse, kan du passende bruge Soundcloud til at lytte til et helt ocean af musik.
- Fed musik. Der er så meget fed musik, du kan lytte til på Soundcloud, hvad end du vil høre country, techno, house, rap, eller hvad du måtte være interesseret i.
- Super sted at blive kendt på. Soundcloud er et godt sted som artist at dele musik på. Du vil hurtigt kunne blive etableret musiker på Soundcloud, hvis du gør det godt ifølge lytternes ører.
Svagheder:
- Kan ikke bruges uden internet. Det er ikke muligt at bruge Soundcloud, hvis ikke du har internet.
- Du kan ikke downloade sange foruden enkelte få. Det vil sige, at du er nødt til at have internet det meste af tiden, hvis du vil høre nogle af dine yndlingssange.
- Risiko for at få stjålet beats. Ikke nødvendigvis stjålet sort på hvidt, men du kan være uheldig og risikere, at du lige pludselig hører noget, der minder 90 % om et af dine beats i en verdenskendt sang.
Ingen mainstreammusik. Du kan ikke høre de verdenskendte sange. For andre er det dog en kæmpe styrke.