B&W P7 over-ear høretelefon – test og anmeldelse
Review Overview
Overall: 9.00
Hvis du ikke er helt ny i Hi-Fi verdenen vil du sikker genkende mærket B&W, i dag kendt som Bowers & Wilkins, som en af verdens fremmeste producenter af højttalere. De har gennem årtier været berømt for deres vellydende topmodeller i Nautilus/800-serierne, og er altid genkendelige på deres gule mellemtonemembraner lavet af kevlar.
Det er dog efterhånden en del år siden at B&W i højere grad begyndte at fokusere på livsstilsmarkedet, med introduktionen af deres high-end iPhone højttaler med dock kaldet Zeppelin, som er efterfulgt af en lang række produkter møntet på mobile enheder, herunder AirPlay højttalere og høretelefoner.
B&W har valg at gøre det meget simpelt for os med deres modelnumre. Den første høretelefon som kom på markedet fra B & W var en on-ear model i lækker metal og læder finish, med modelnummeret P5. P5 blev efterfulgt af en in-ear model kaldet C5. Hertil kom en mindre on-ear model kaldet P3, hvor læderfinish blev erstattet af stof og prisen var 1/3 lavere end P5.
Med en on-ear model og en in-ear model, var det naturligt at næste skridt måtte være en større over-ear model, hvilket også viste sig at være tilfældet da P7 kom på markedet. I mange henseender bygger den direkte videre3 på designet fra P3 ogP5, men er blot forstørret så den kan dække ørerne helt – og det har gjort underværker for lydkvaliteten.
Pristjek – find den bedste pris på B&W P7
I Danmark forhandles B&W af Hi-Fi Klubben, som giver 3 års garanti, hvis man er medlem af deres kundeklub.
Forhandler | Land | Pris | Totalpris | Læs mere |
---|
Design, features og komfort
Fra man åbner æsken til høretelefonerne sidder på hovedet er man ikke i tvivl om at der er tal om et B&W produkt. Alting oser af kvalitet og finish af højeste klasse. Vi er efterhånden blevet ret vant til at selv dyre og velspillende høretelefoner kan være lavet af plastik og fremvise temmelig lave produktionsværdier. Det gælder også topmodellerne fra Sennheiser, Beats by Dre og Denon. Men altså ikke B&W.
P7 er en halvtung sag, og nærmest alle synlige dele er lavet i metal eller læder. Kopperne er lavet af børstet aluminium, bøjlen af rustfrit stål, og alle bløde dele er beklædt med ægte læder, puderne med lammeskind. Det giver en meget lækker følelse af høj kvalitet og robusthed, og det kan også ses på afstand når man bærer dem. P7 er nok den lækreste hovedtelefon vi har set, og ubetinget den som giver den største følelse af kvalitet. Med en vægt lige under 300 gram er der ikke tale om en letvægtsmodel, men i det mindste kan den foldes ret effektivt sammen, så den ikke fylder så meget når den skal transporteres rundt.
Sammenlignet med de fleste alternative over-ear modeller, er P7 ret stift opbygget. Det gælder både bøjlen, som er mere rigid end de fleste, og selve puderne som dækker ørerne, som er langt mindre bløde og fleksible end vi er vant til. Det resulterer i at P7 sidder ganske stramt og solidt på hovedet når man bevæger sig, men samtidig medfører en øget risiko for ikke at passe alle hovedstørrelser. Min egen oplevelse var at jegmåtte benytte længere tid på at få P7 til at sidde behageligt end normalt. Selv da den sad optimalt mærkede jeg et større pres mod siden af hovedet end jeg kunne ønske. Det kan altså godt betale sig at prøve P7 i en butik før man beslutter sig endeligt for om det er den rigtige model for dig.
Ved første øjekast ser det ud som om P7 har et fastmonteret kabel, hvilket vi som bekendt ikke er glade for. Det kræver dog ikke andet end at man løfter de læderbeklædte skumpuder af for at konstatere at det ikke er tilfældet. Kablet kan udskiftes relativt simpelt, men man skal være opmærksom på at man ikke kan benytte et standard minijack kabel, som med mange andre høretelefoner med udskiftelige kabler. Der medfølger to kabler på hver 1,2 meter, hvor det ene har en iPhone remote med mikrofon.
Det udskiftelige kabel er nok et smart træk, da stikket i afspiller enden virker en smule skrøbeligt til en høretelefon man nok vil bruge i ganske mange år. Stikket var ubetinget det mest fremtrædende svage led vi bemærkede.
Ønsker man at benytte P7 derhjemme og har brug for et længere kabel, kan man som tilbehør købe et kabel på 5 meter som passer til P7. Lidt fedtet at der ikke har været plads til at inkludere det i pakken.
Der er rigelig justeringsmulighed, således at P7 skulle kunne passe til selv de største hoveder. Kopperne er større end på eksempelvis Sennheiser Momentum og Parrot Zik, og burde kunne dække alt andet end de allerstørste ører.
Som anført er puderne i lammeskind, og kan skiftes ud, blot ved at pille dem af og erstatte dem med et sæt nye. De er monteret med magneter, så det er en ganske let operation at lave selv. I dette prisleje er det rart at vide, at man kan skifte puderne uden problemer, hvis læderet for alvor begynder at blive slidt.
Lydkvalitet
Allerede fra første testlyt var det klart, at B&W på en eller anden måde har puttet “mere af det hele” ned i P7. Normalt er det tydeligt at høre at producenten har tilstræbt en eller anden for for farvning eller lydfilosofi. Mange billige høretelefoner skriger af diskant, Motörheadphönes er tunet til at lægge fokus på mellemtonen og Beats har som bekendt skruet vældig op for bassen.
På B&W P7 kan man detektere et basboost i mindre omfang, som giver lidt ekstra skub i bunden, uden at det bliver dominerende eller upræcist. Man får det indtryk, at det er et relativt begrænset frekvensområde i bassen som har fået det boost, som giver lidt ekstra spark. Samtidig er der helt klart mere liv i toppen sammenlignet med snart sagt alle andre høretelefoner vi har testet. Det markante er dog at vokaler i mellemtoneområdet samtidig står super skarpt defineret og bestemt ikke lever en tilbagetrukket tilværelse mellem bas og diskant.
Det kan være svært helt præcist at beskrive lydbilledet som resulterer af denne “mere af det hele” filosofi, men i praksis opleves det enormt levende og dynamisk, uden at et enkelt frekvensområde på noget tidspunkt at bliver dominerende for alvor. Min vurdering ville være at der er en lidt større risiko for at nå til lyttetræthed med en P7 end med en mere tilbagelænet hovedtelefon, men det var ikke noget jeg oplevede i praksis.
Nøgleordene ender med at være klarhed i gengivelsen, en levende dynamik og sprød tightness, som i alle henseender er en stor fornøjelse at lytte til.
Der kan argumenteres for at en given lydfilosofi kan passe nogen bedre end andre, og det lykkedes mig at finde musik, hvor jeg samlet set fik en bedre oplevelse ud af NADs HP50 eller Sennheisers Momentum. Skåret over en bred kam er B&Ws P7 dog den bedst lydende høretelefon under 3000 kroner som jeg har lyttet til.
Konklusion
Bowers & Wilkins over-ear model P7 er en ualmindelig vellydende høretelefon. Byggekvalitet og finish oser af luksus og designet sender klare signaler om at man har at gøre med et kvalitetsprodukt. Den lidt stivere opbygning af skumpuder og bøjle gør at komforten for nogle kan være en udfordring.
Med den imponerende lydkvalitet følger også en pris der er derefter, og på den baggrund sniger vi os samlet set ikke helt op på en topkarakter.
Positivt
- Uovertruffen lydkvalitet
- Lækkert design
- Imponerende byggekvalitet og materialevalg
- Let at skifte kabel og ørepuder
Negativt
- Stikket i afspiller enden virker skrøbeligt
- Presser lidt mere mod hovedet end man kunne ønske sig
- Skal man bruge et længere kabel, skal dette tilkøbes som ekstra tilbehør
Anmeldelser og test af B&W P7
- 4,5 ud af 5 stjerner hos About.com
- Geoffrey Morrison fra Forbes.com vurdere P7 til at være “Fantastic”
- 6 ud af 6 stjerner og vurderingen “Enestående lydkvalitet” hos lyd & billede
Specifikationer
- Lukket dynamisk over-ear hovedtelefon
- To kabler i OFC-kobber – med og uden iOS-kontrol
- Udskiftelige ørepuder
- Frekvensgang : 10-20.000 Hz
- Forvrængning (THD) <0.3% (1KHz/10mW) Max. input power
- 2 x 40 mm drivere med neodym-magnetsystem og nylon-dæmpet membran
- Følsomhed : 111 dB ved 1 kHz
- Nominel impedans : 22 ohm
- Vægt : 290 gram
- Kabel længde : 1,2 m
- Finish i ægte læder, rustfrit stål og børstet aluminium
- Medfølgende adaptor: 3,5 mm Minijack til 6,3 mm jack
2 comments on “B&W P7 over-ear høretelefon – test og anmeldelse”