Få det bedste ud af dine in-ear høretelefoner

In-ear høretelefoner giver dig muligheden for, i en meget lille og let høretelefon, at få en super lydkvalitet og lydisolering. Men for at få det, kræver det, at du får dine høretelefoner til at sidde perfekt. Her er en guide, der kan hjælpe dig til at få den bedste lyd ud af dine in-ears.

Derfor er et perfekt fit vigtigt

Når din in-ear høretelefon sidder perfekt i dit øre, skabes en akustisk kobling mellem høretelefonen og din øregang. Hvis ikke dine høretelefoner sidder perfekt, vil der slippe lyd ud, og høretelefonen vil ikke længere lyde, som den burde. Typisk vil bassen blive mudret og svag, i nogle tilfælde forsvinde helt. Lyden bliver lys og skarp, fordi du primært vil høre diskanten. Støjen udefra vil også genere din musik mere. Der er stor forskel på hvor meget de forskellige modeller isolerer, men fælles er, at de ikke isolerer ordentligt, hvis ikke de sidder rigtigt. Hvis du bruger lidt tid på at få dine høretelefoner til at sidde rigtigt, vil du få meget bedre lyd, blive gladere dem, og i sidste ende få en bedre musikoplevelse.

Få dine in-ears til at sidde rigtigt

Med til de fleste in-ear høretelefoner følger der tips med i forskellige størrelser, typisk to til fire silikonepropper og hvis du er heldig, også et sæt i skum. Vi anbefaler, du prøver dem alle for at se hvilke størrelser, der passer bedst. Vær opmærksom på, at nogle skal bruge forskellige størrelser til højre og venstre øre. Der kan være flere grunde til at dine in-ears ikke sidder rigtigt, men det skyldes typisk, at de ikke sidder dybt nok inde i øret. Hvis du vælger en for stor prop, kan du ikke presse den dybt nok ind, og hvis du vælger en for lille, vil den ikke slutte tæt, uanset hvor dybt, du trykker den i. Derfor er en rigtige størrelse virkelig vigtig. Mange har en lidt skæv øregang, der kan gøre det vanskeligt at få høretelefonerne til at sidde godt.

Træk op i øret og lirk høretelefonen på plads.

Træk op i øret og lirk høretelefonen på plads.

 

Ræk over hovedet med den modsatte arm og træk op i toppen af øret, så åbner du øret og dine høretelefoner kan lettere komme ind. Det kan være en god idé at dreje og mosle lidt rundt med dem. Det er ikke altid nok bare at trykke. Når den sidder rigtigt, kan du tydeligt mærke, at der er lukket af i din øregang. Det kan føles lidt, som når du trykudligner.

Nogle, især piger, har meget små øregange og selv de aller mindste tips vil ikke kunne side ordentligt. Her kan man med fordel bruge skumtips i stedet for. De er lavet at det samme, eller et meget lignende materiale, som skumørepropper og klemmes eller rulles inden de indsættes i øret. De lukker helt til, og sørger samtidig for, at støj udefra holdes på et absolut minimum. Det er desværre ikke ret mange fabrikanter, der medsender skumtips til deres in-ear høretelefoner, men det er der heldigvis råd for. De kan købes i løs vægt i nogle specialforretninger og på nettet. Hvis du har mistet dine skumpropper eller er for nærig til at betale for dem, er der her et lille trick. Brug et sæt helt almindelige skumørepropper. Skær dem til i længden, så de har samme længde som de silikonetips, der fulgte med til høretelefonerne, og lav et hul i samme størrelse som høretelefonen. 1-2-3, du har et par næsten gratis skumtips. Dem man køber, holder typisk længere og har en plastcylinder indeni, der gør, den sidder bedre fast til høretelefonen end de hjemmelavede. Men som en nødløsning, eller hvis du er på et virkeligt tight budget, så virker det andet fint.

Klip eller skær øreproppen til i længden, og lav hul. Du kan for eksempel bruge metalhætten fra en trykblyant.

Klip eller skær øreproppen til i længden, og lav hul. Du kan for eksempel bruge metalhætten fra en trykblyant.

Forskellige måder at sætte sine in-ear høretelefoner på

De fleste trykker bare deres høretelefoner ind i øret og mener det er fint, men det er ikke altid den bedste fremgangsmåde. Ledningen kommer let op at sloges med din krave eller lynlås, og det kan give støj op gennem ledningen og ind i øret, hvilket kan være ret irriterende. Det kan også rive i ledningen, hvilket ikke bare er irriterende, men kan gøre temmelig ondt. I ekstreme tilfælde kan det ligefrem rive kablet i stykker, og efterlade dig med et sæt ubrugelige høretelefoner.

Den mest almindelige måde at bære in-ears på.

Den mest almindelige måde at bære in-ears på.

En anden måde at bære sine høretelefonerne på, er ved trække kablerne rundt om øret. På den måde sørger du for, at det ikke trækker i øret hvis kablet bliver filtret ind i kraver, lynlåse og lignende.

Hvis du trækker kablet bag øret, undgår du ubehagelige træk i øret og ofte sidder de bedre.

Hvis du trækker kablet bag øret, undgår du ubehagelige træk i øret og ofte sidder de bedre.

Hvis du vil gå hele vejen, så træk kablet ned ad ryggen i stedet for ned foran dig. På ryggen er der typisk ikke så meget, kablet kan sidde fast i. Nogle høretelefoner er lavet specifikt til at gå rundt om øret, men det kan lade sig gøre med langt de fleste almindelige in-ear høretelefoner. Specielt til løb synes jeg bag om nakken metoden er virkelig god.

Min personlige favorit. Kablet bag nakken. Høretelefonen sidder bedre og kablet er ikke i vejen. Bemærk at den omløber der er på kablet kan bruges til at stramme til bag nakken for at sikre det perfekte fit.

Min personlige favorit. Kablet bag nakken. Høretelefonen sidder bedre og kablet er ikke i vejen. Bemærk at den omløber der er på kablet kan bruges til at stramme til bag nakken for at sikre det perfekte fit.

Herunder kan du se et udvalg af forskellige tips, inklusiv én af skum. Find dem, der passer dig bedst, og vær ikke bange for at skulle købe nye. De fleste in-ear høretelefoner kan komme til at lyde godt, hvis bare de sidder rigtigt. Og at bruge et par håndører på nye tips kan være lige det, der skal til.

Find de tip der passer dine ører bedst.

Find de tip der passer dine ører bedst.

Som en sidste lille note vil jeg lige minde om, at holde dine tips rene. Skyl dem under rindende vand, og brug evt. lidt sæbe. Ikke bare ser det virkeligt ulækkert ud, hvis du trækker en høretelefon med store gule klumper ørevoks på ud af øret, du risikerer også at få betændelse i øregangen.

1 comments on “Få det bedste ud af dine in-ear høretelefoner

  1. Jeanette Koch

    Jeg vil da lige sige tusinde tak for alle dine gode råd og vejledning..

    Hav en dejlig sommer. 😉

    Hilsen Jeanette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre interessante artikler

Modtag gratis nyhedsbrev

Konkurrencer, produktnyheder og de nyeste anmeldelser
* = Obligatorisk felt