Den bedste lyd fra smartphones

Vi kan ikke komme uden om det. Vores smartphone overtager flere og flere opgaver, der tidligere var fordelt på adskillige mere eller mindre bærbare produkter. Ikke mindst musikafspilleren. Der er nok ikke mange, som i dag vil købe en MP3-afspiller, iPod eller en Discman for den sags skyld. Og hvorfor skulle man, når nu smartphonen klarer jobbet fint?

IMG_3279

Salget af gode høretelefoner er eksploderet, og dermed er udvalget af høretelefoner og naturligt fulgt med. Mange flere har dermed fået bedre lyd. Men kan man også hente noget ved at vælge den rigtige smartphone? Hvor stor er forskellen egentligt på de forskellige telefoners evne til at spille musik?

Det satte vi os for at teste. Vi fik fat i tre af markedets bedste telefoner for at se hvor store forskellene egentlig er på lydkvaliteten.

De tre modeller på testbænken er; Apple iPhone 6, Samsung Galaxy S6 og Sony Z5.

Det er vigtigt at understrege, at dette ikke er en test af telefonerne og deres brug som smartphones. Vi tager heller ikke brugerflade, styresystem eller batteritid i betragtning. Her kigger vi udelukkende på lydkvaliteten de tre modeller imellem.

Sådan testede vi

Alle tre modeller blev testet med musik fra Spotify i højeste kvalitet. Dette blev valgt af flere årsager. Vi havde oppe at vende, at vi udover streaming ville teste med ukomprimeret lyd. Dette undlod vi blandt andet grundet tidspres, samt erkendelse af, at det nok i virkeligheden er de færreste der bruger ukomprimerede filer på deres telefon.

IMG_3269Vi er store fortalere for at bruge så gode lydkilder som muligt og erkender også, at vi til hjemmebrug oftest vil bruge ukomprimerede filer. På farten våger vi dog det ene øje og siger, at det nok er et fåtal, der ikke vil acceptere højeste kvalitet fra Spotify.

Vi testede med et større arsenal af høretelefoner. Både in-ear, on-ear og over-ear til priser fra ca. 500-2.500 kroner. Musikken strakte sig over alt fra akustisk og a cappella til hård rock.

Efter lidt opsætnings- og indstillingsvanskeligheder var vi klar, og alle mobiler performede til deres bedste. Vi benyttede (naturligvis) ingen EQ, loudness eller lignende.

Første indtryk

Som udgangspunkt må vi hellere slå noget fast. Alle tre telefoner performede ganske udmærket. Der er ingen, der deciderede falder igennem, eller outperformer de andre.

Der er dog forskelle på dem.

På trods af at alle tre spiller godt, og bestemt består som musikafspiller, kunne vi dog høre små forskelle på de tre telefoner.

Lad os gå lige til stålet.

På tredjepladsen: Samsung Galaxy S6

IMG_3277

I forhold til de to andre virker lyden lidt mørk og mudret. Stemmerne er trukket en smule i baggrunden og den øvre diskant virker afrullet og blød. Det gør desværre at det kan være lidt svært rigtigt at leve sig ind i musikken. Den mangler luft og åbenhed for at kunne konkurrere om førstepladsen.

 

Andenpladsen: Sony Z5

IMG_3276

Lyden er flot og åben, og der er mere ”spræl” i lyden end på Samsung´en. Bassen er stram og velartikuleret uden at være pågående, og toppen er meget mere åben. Stemmerne står flot i fronten af lydbilledet og giver en akut ”vippe-med-storetåen-effekt”.

Øverst på sejrsskamlen: Apple iPhone 6

IMG_3275

Det er virkelig småting der adskiller iPhone fra Sony Z5. Men det virker lidt som om der er en smule mere luft omkring instrumenterne. Det gør at lydbilledet fremstår en smule mere musikalsk. Man fanger lidt mere af musikkens magi end de to andre, hvilket gør at vi må give guldet til Apple.

Uden at ville konkludere på de tre modellers formåen som smartphones som sådan, kan vi konkludere følgende: Alle tre er gode musikafspillere, men der er dog vigtige forskelle at spore.

Den aktuelle dagspris, dine øvrige præferencer og krav sat til side, vil vi anbefale iPhone 6 og Sony Z5 over Samsung Galaxy S6.

IMG_3270

Headgear.dk takker Thomas Skals og 3 mange gange for lån at telefonerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre interessante artikler

Modtag gratis nyhedsbrev

Konkurrencer, produktnyheder og de nyeste anmeldelser
* = Obligatorisk felt